Yirmilik dişleriniz gömülü ise, diş hekiminiz ilişkili diş problemi riskini sınırlamak amacıyla bu tedaviyi önerebilir.
Diş söz konusu olduğunda, standart tedavi genellikle diş çekimidir ve ne zaman uygun olmadığını bilmek önemlidir. Koronektomi ne zaman tercih edileceğini ve bilmeniz gerekenleri anlayalım.
Gömülü yirmi yaş dişlerinin çekiminde diş hekimlerinin neden bazı durumlarda koronektomiyi tercih ettiğini anlamak için, gömülü yirmi yaş dişleri için standart tedaviyi anlamamız gerekiyor:
Yirmilik dişleriniz çıkmaya başladığında, genellikle ağzınızda yeterli alan olmaz. Dişiniz düzgün bir şekilde çıkmak için yeterli alanı olmadığında, bu duruma gömülü diş denir.
Tedavi edilmediğinde, gömülü diş çeşitli sorunlara yol açabilir:
Bu nedenle diş hekiminiz, gömülü yirmilik dişlerinizin diğer ağız sağlığı sorunlarına yol açmaması için tedavi önerecektir. Standart ilk tedavi seçeneği genellikle gömülü dişlerin basit bir şekilde çekilmesidir. Ancak bu prosedür herkes için uygun olmayabilir. Bazı insanların yirmilik dişleri, sinire çok yakın olduğundan (lingual ve inferior alveolar), bu da uzun süreli sinir hasarı riski taşır.
Yirmilik diş çekimi sonucu oluşabilecek sinir hasarları şunlar olabilir:
Eğer yirmilik dişleriniz gömülü ancak ağrı veya enfeksiyon nedeniyle sorun yaratmıyorsa, diş hekiminiz çekim veya koronektomi dışında başka bir tedavi önerebilir.
Koronektomi, yirmilik dişlerinizin sadece üst kısmının (kron) alınarak, köklerinin yerinde bırakılmasıyla sinir hasarı riskini azaltır. Bu prosedürü, “dişin kron kısmının alınması” olarak düşünebilirsiniz, ismi de buradan gelir.
Koronektomi genellikle bir saatten az sürer. İlk olarak, diş hekiminiz rahat hissetmeniz için lokal anestezi, genel anestezi veya sedasyon kullanır. Daha sonra diş etinizi kesecek, dişinizin kron kısmını ve kemiğin etrafını delerek açacak, enfekte olan dokuları temizleyecek, geri kalan kökü düzeltecek ve diş etlerinizi tekrar dikerek işlemi tamamlayacaktır.
Koronektomi, sinir hasarı riskini tamamen ortadan kaldırır. Yirmilik dişlere uygulanan diğer prosedürlerle ilgili riskler hala mevcuttur.
Koronektomi uygulanma riskleri arasında şunlar bulunabilir:
Profesyoneller, gömülü yirmilik dişleri teşhis etme ve riski en aza indirirken uygun tedaviyi gerçekleştirme konusunda özel eğitim almışlardır. Normal diş hekiminiz, işlemi gerçekleştirmek için sizi uzman bir ağız veya çene cerrahına yönlendirebilir.
Yirmilik dişlerinizin gömülü olup olmadığını veya çekim veya koronektomiye ihtiyaç duyup duymadığınızı belirlemek zordur. Her ne kadar ortak anatomiyi paylaşsak da, bireyler arasında dişlerin ve etrafındaki sinirlerin tam yeri konusunda büyük farklılıklar vardır.
Diş hekiminiz ağzınızı muayene edecek ve ağzınızın anatomik yapısı hakkında daha fazla bilgi edinmek için röntgen veya BT taraması gibi görüntüleme yöntemlerini kullanacaktır. Bu, tedaviye ihtiyacınız olup olmadığını ve çekim veya koronektominin sizin için daha uygun olup olmadığına karar vermelerine yardımcı olacaktır.
Gömülü yirmi yaş diş çekiminde koronektomi prosedürünün tüm detayları hakkında bilgi sahibi olmak iyi bir seçenektir. Şimdi, bu prosedürün gömülü yirmilik dişlerinizde sinir hasarı riskini sınırlamak için kullanıldığını, nasıl gerçekleştirildiğini ve kimlerin iyi bir aday olduğunu biliyorsunuz.