Diş tedavisi için sedasyon uygulamasıyla ilgili ücretler, anestezi uzmanı tarafından gerçekleştirilir. Kliniğimizin anlaşmalı olduğu ameliyathanelere göre bu ücretler değişiklik göstermektedir.
Ankara’da Sedasyon Diş Tedavisi 2023 yılı muayene sonrasında belirlenebilir. Sedasyonlu diş tedavileri için Dr. Dt. Zehra Fırtına Ekincioğlu’dan randevu alarak muayene olabilirsiniz. Ayrıca, çevre illerden birçok hasta, Çorum, Çankırı, Amasya, Kastamonu, Kırıkkale, Bolu, Eskişehir gibi yakın şehirlerden randevu alarak sedasyonlu diş tedavilerini tercih etmektedir. Sedasyon işleminde hasta-doktor ilişkisi çok önemlidir.
Sedasyon saati, günübirlik taburcu, yataklı serviste gözlem veya bir gece konaklama durumu maliyeti etkileyebilir, diş hekimleri anestezi işlemi dışında kalan diş tedavilerine odaklanır. Diş tedavi ücretleri, yapılan tedavinin türü ve uygulanan diş sayısına bağlı olarak değişir. Ancak, muayene olmadan kesin bir planlama yapmak mümkün değildir. Rakamların Türk Diş Hekimleri Birliği’nin belirlediği asgari ücretin altında olması etik değildir. Ancak, sedasyon işlemine karar verilmeden önce net bilgiler muayene sonrasında sizinle paylaşılır.
Normal şartlarda tedavi yapılacak çocuk hastanın ağzını uzun süre açık tutması ve çürük temizleme için kullanılan aletlerin hızlı bir şekilde dönerek çalışması, işlem güvenliği açısından hareketsiz durmayı gerektirir. Çoğu zaman lokal anestezi (iğne enjeksiyonu) uygulaması gerektiği için işlem sırasında diş hekimine uyum göstermek için hareketsiz durmak önemlidir. Ayrıca, tedavinin kalitesini korumak için sıvı temasının olmaması gereklidir.
Küçük yaşta çok kaygısı olan, acil cerrahi müdahale gerektiren, engelli veya özel bakım gerektiren sistemik hastalıklara sahip hastalar, öğürme refleksi fazla olan tedavi esnasında zorlanabilirler. Bu özel durumlarda, hastayla iletişim kurulamadığı için sedasyona ihtiyaç duyulabilir.
Genel anestezi veya sedasyon öncesinde, hasta mutlaka bir anestezi uzmanı ve diş hekimi tarafından birlikte değerlendirilmelidir. Bu değerlendirme, işlem öncesi hastanın genel sistemik durumunun değerlendirilmesini ve tedavi gerektiren durumların tespit edilerek ağız ve diş tedavisi planlamasının yapılmasını içerir. Hastanın hastalık/medikal geçmişi, fizik muayene bulguları ve laboratuvar sonuçları, işlem öncesi genel sistemik durumu değerlendirmede büyük öneme sahiptir.
Sedasyon, damar yoluyla ilaç verme, akciğerlerden gaz solutma veya her ikisini bir arada kullanarak yarı uykulu bir durum oluşturmaktır. Bu, hastanın güvenliğini sağlar, rahatsızlık ve ağrıyı ortadan kaldırır, kaygıyı kontrol eder, psikolojik travmayı azaltır ve hastanın normal davranış psikolojisine dönmesine yardımcı olur. Sedasyon, çocuk diş hekimliğinde yaygın olarak kullanılan bir tekniktir. Tüm tedavilerin tek veya iki seansta tamamlanması, aile ve çocuğun düzeninin daha az etkilenmesi ve daha düşük maliyet gibi avantajları bulunmaktadır. Ayrıca, kullanılan ilaca bağlı olarak hastanın işlemi hatırlamaması, çocuğun dental korkusunu aşmasına ve sonraki seanslarda tedaviyi daha kolay kabul etmesine olanak tanır.