Şeffaf Plaklarla (İnvisalign) Çapraşıklık Tedavisi


Çapraşık ya da aralıklı dişlerin estetiği, önde ya da geride bulunan çenelerin tedavisi, yer darlığı olan çene bozukluklarının tedavisi için artık güncel seçeneklerden biri telsiz yani şeffaf plaklı ortodontik tedavilerdir. Yeni teknoloji ile tel tedavileri yerine telsiz ortodonti tedavi yani invisalign tedavileri tercih ediliyor. Hali hazırda kullanılan diş tellerine alternatif olan bu tedavi son derece konforlu olarak anlatılıyor. Metal veya seramik tellere alternatif yapılan bu tedavi sonrasında tekrar bozulmaları önlemek için bir süre pekiştirme plakları tavsiye ediliyor.

Şeffaf Plak Tedavisi (Telsiz Ortodonti) Nedir?

Kişinin dijital olarak tüm ağız içi dişlerin konumu ve çene kapanışı kayıt altına alındıktan sonra kişiye özel hazırlanan şeffaf plaklar metal veya porselen tellerin yerine geçmiş bulunmaktadır.

 Şeffaf Plak Tedavisi (Telsiz Ortodonti) Hangi Hastalıklarda Uygulanır?

İnvisalign tedavisi (telsiz ortodonti tedavisi) aralıklı dişler, ileri seviye çapraşıklıklar, çene genişletmesi gereken vakalar gibi geniş kapsamlı çoğu vakayı tedavi edebildiğimiz bir yöntem haline gelmiştir.

Şeffaf Plak Tedavisinin (Telsiz Ortodonti) Avantajları Nelerdir?

* Şeffaf plaklar çıkartılabilir olduğu için istenilen zamanda tedaviye ara vermeye izin verir.

*Tel görünümünden şikayetçi olan hastalarda şeffaf plaklar tercih edilebilir. En iyi estetik tedavi alternatiflerinden biridir.

*Bazı hastalarda metal yüzeyler sürtünmenin etkisiyle yanaklarda dilde yaraya neden olabilir, kesilebilir. Geçici bir durumdur ve normal kabul edilir. Telsiz ortodonti yani şeffaf plak tedavisinde böyle problemlerle karşılaşılmaz.

*Hiç görünmemesi, dışarıdan fark edilmemesi özellikle genç yaş grubunda şeffaf plakların daha çok tercih edilmesini sağlar.

 *Yemek sırasında çıkarılan şeffaf plaklar hastanın rahat yemek yemesi sonucunu doğurur.

* Hasta şeffaf plaklarını daha hijyenik kullanır.

* Şeffaf plak tedavisinde haftalık değiştirilen plaklarla konforsuzluk ve ağrı ve en az seviyeye iner.

Metal ve porselen tel tedavisinde tellerden dişlere kuvvet verilerek bir süre beklenir. Metal veya porselen tellerin oluşturduğu bu rahatsızlık şeffaf plaklarda çok az seviyeye iner. 

*Bazı vakalarda ortodontik tedavinin süresi şeffaf tellerde daha az süreye iner. Şeffaf plak tedavisi daha hızlı ve kolay sonuçlanır.

– Özel günlerde, sınavlarda, önemli toplantılarda, etkinliklerde hem görüntü hem konuşma açısında istenildiği zaman diliminde şeffaf plaklar çıkarılabilir.

 

 

Şeffaf Plak Tedavisi (Telsiz Ortodonti) Nasıl Uygulanır?

Her vakaya özel planlama gerektiğinden uygun zaman diliminde hastanın ölçüleri alınır, fotoğrafları çekilir. Daha sonra üç boyutlu tarayıcılarla tüm ağız taranır ve eksiksiz kayıt oluşturulur. Yurtdışında hazırlanan özel plakların nasıl kullanılacağı, ne kadar sürede bir değiştirileceği hastaya uzun uzun anlatılır. Taramalardan sonra hastaya ilk ve beklenen düzelmiş hali de gösterilir. Hastalar düzenli olarak şeffaf plaklarını değiştirir, her değişen plakta dişler biraz daha düzelir.

 

Şeffaf Plak Tedavisi (Telsiz Ortodonti) İle Alakalı En Çok Merak Edilenler

Diş Teli Olmadan Şeffaf Plaklarla Dişler Hareket Eder Mi?

Çoğu vakada şeffaf plaklı tedaviler sürenin kısalmasını dahi sağlar. Hatta hem konforu hem hijyen oranı daha fazladır.

Şeffaf Plak Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Kişiye özel hazırlanan plak sayısına göre tedavi süresi değişebilir. Ortalama 1 yıl 2.5 yıl arası değişebilir. Vaka zorluğuna şeffaf plaklı tedaviler şekillenir.

Şeffaf Diş Plak Tedavisi Öncesinde Neler Yapılması Gerekir?

Gerekli filmleri çekilen ve detaylı muayene edilen hastada hiçbir çürük, diş taşı, tedaviyi engelleyecek çekilmemiş bir diş bırakılmamalıdır. Şeffaf plak tedavi öncesinde iyi bir ağız hijyeni sağlanmalıdır.

Şeffaf Diş Plak Tedavisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gereken Unsurlar Nelerdir?

Tedavi bitince pekiştirme plakları istenilen süre kadar takılmalıdır.  Geri bozulmaların en aza indirilmesi için bu şarttır. Elbette ağız hijyenine dikkat edilmelidir.

Şeffaf Plak Tedavisinin Uygulanmaması Gereken Durumlar Var Mıdır?

Sadece şeffaf plak değil diğer tedavilerin de uygulanamadığı durumlar vardır. Kemik seviyesi, destek doku problemleri kararı etkiler.

Şeffaf Plak Tedavisi Ağrılı Bir Tedavi Midir?

Şeffaf plaklarda ağrı hissi en az seviyededir. Ortodontik tedavilerin çoğunda başlangıçta bir miktar ağrı hissi vardır.

Şeffaf Plak Tedavisinde Alt Ve Üst Yaş Sınırı Var Mıdır?

Yaş sınırı yoktur. İnvisalign  (Şeffaf plak) her yaş grubuna uygulanabilir.

 

Şeffaf Plaklar Yeme Ve İçmeye Engel Midir? Yemek Yerken Çıkarılması Gerekir Mi?

Şeffaf plak tedavilerinde dişler üzerinde sabit metal parçalar olmadığından yeme içme hususunda herhangi bir kısıtlama bulunmamaktadır.

Metal veya porselen tel tedavisinde bir takım yiyecek ve içecekler tedavi boyunca yasaklanır veya azaltılır. Tellerde veya braketlerde atma, kopma olabilir bu da tedavi süresini uzatır.

 

Şeffaf Plak Tedavisi Konuşmayı Etkiler Mi?

Erken dönemde hafif zorluk yaşanabilir fakat hızla normal konuşma başlar.

Fazla Kahve Çay Ve Sigara Tüketimi Plakları Etkiler Mi, Hangi Yiyecek Ve İçecekler Şeffaf Diş Plaklarının Renklerini Değiştirir?

Tedavi sırasında plaklar haftalık olarak değiştirildiği için şeffaf plaklarda   renklenme görülmez. Çay, kahve, sigara gibi renklendirici yiyecekler maalesef plağın rengini sarartabilir.

Şeffaf Plak Tedavisinde Kontroller Hangi Sıklıkta Yaptırılmalıdır?

Şeffaf plaklarda tedavi planlaması en başta yapıldığı için kontroller hasta isteğine bağlı olarak daha uzun aralıklarla yapılabilmektedir. Şehir dışı, yurtdışı hastaları plaklarını düzenli kullandığı taktirde tedaviyi devam ettirebilirler.

Ortodontik tedaviler düzenli kontrol gerektirir uzun süren tedavilerdir.  Normal koşullarda kontroller aylık yapılır. Bazı durumlarda değişebilir.

Pekiştirme Tedavisi Şeffaf Plak Tedavisi İle Aynı Anlamda Mı Kullanılır?

İkisi son derece farklı uygulamalardır. İkisinde de kullanılan plaklar şeffaftır fakat üretim şekilleri, kullanım şekilleri, kullanım amaçları son derece farklıdır. Tedavi sonunda ­dişlerin geri bozulmasını engellemek için kullanılan şeffaf plaklara pekiştirme denilmekte ve kalın aynı zamanda esnek olmayan materyalden yapılmaktadır. İnvisalign için kullanılan plaklar ise 3 boyutlu yazıcılar tarafından kişiye özel hazırlanır. Son derece esnek ve daha incedir. Bu sayede dişleri korumak yerine bozuk olan dişlerin çene içerisinde hareket etmesini sağlar.

Şeffaf Plak Temizliği Nasıl Yapılır?

Macunsuz fırça ile fırçalama önerilir. Uzun süre kullanılan şeffaf plaklar için özel temizleyiciler kullanılabilir.  Kullanım talimatında anlattığı gibi ilaçlı suyun içinde bekletilerek temizlenebilir. Şeffaf plak tedavisinde plaklar haftalık değiştirildiğinden plağın korunması ve yemeklerden önce sudan geçirilerek yıkanması yeterli olacaktır.

Koruma amaçlı kullanılan plakların detaylı temizlik ve saklama farklılıkları olabilir.

Tel Tedavisi Sonrasında Şeffaf Plaklar Kullanılabilir Mi?

 

Hekim muayenesinden sonra şeffaf plaklar hastaya uygunsa, sağlıklıysa her zaman ve her yaşta uygulanabilir. Mükemmel sonuç için gerekebilir.


Whatsapp
İnstagram
Hemen Ara
Yol Tarifi