Bazı vakalarda çekilen filmler sonucunda çeşitli nedenlerden dolayı sinüslerin aşırı sarktığını görürüz. Bu grup hastalar hareketli protez kullanmak istemediklerinde implant isteğiyle çene cerrahlarına başvururlar. Bu hastalara sinüs kaldırma yani kemik tozu uygulaması yapılır. Bu, implant destekli sabit protez kullanılabilmesi için başvurulan bir kemik oluşturma tekniğidir
Maksiller sinüslerimizin görevi, ses oluşumu ve kafa ağırlığının azaltılmasını sağlamaktır, üst çenemizde lokalize, azı dişlerimize yakın bir bölgede yer alan anatomik boşluklardır. Sinüs boşlukları erken diş çekimleri sonrası aşağıya doğru sarkar. Bunun sonucunda kemik volümünde kayıplar oluşur. Bu kemik kayıpları implant tedavisi öncesi sorun oluşturabilir.
Sinüslerin aşağı sarkması sonucu kemik volümünde azalma olan hastalara implant tedavisi uygulanacaksa, tedavide öncelikle sinüs lifting yani sinüsü kaldırma adı verilen bir cerrahi işlem yapılır. Bu prosedür ile implantın boyu ve genişliği için yeterli alan oluşturulur. Kemik tozu olması gerektiği gibi kemik oluşturduğunda implant operasyonuna geçilir. Bu tür ileri cerrahi gerektiren vakalar implant tedavilerinde konunun uzmanları olan çene cerrahlarının tedaviyi gerçekleştirmesi oldukça mühimdir.
Sinüs lift yani kaldırma ameliyatı nasıl yapılır?
İşlem yapılacak bölge anesteziklerle uyuşturulur ve uygun flap açılır. Sinüs zarında yan işlem için seçilmiş uygun aletlerle bir pencere açılır. Sinüsün etrafını çevreleyen sinüs membranı yukarı kaldırılarak, araya membran ve greft adı verilen kemik tozu konulur ve daha sonra operasyon alanı süturlanır.
Sinüs lift yapılan hastada var olan kemik miktarı ve kalitesi önemlidir. Bazen eş zamanlı implant yerleştirilebilir. Bu kemiğin ne kadar volümde olduğu ve densitesiyle alakalıdır. Bazen 5 ay beklemek gerekebilir. Bu sürede kemik dokusu yeterli olgunluğa ulaşır ve implantlar konabilir. Sinüs lift işlemi uygulanan alanda 4 mm’den fazla kemik varsa, sinüs lift operasyonuyla aynı anda implantları yerleştirme yapılabilir.
İşlem sırasında sinüs zarının zayıflığına bağlı olarak perforasyonlar görülebilir. Küçük perforasyonlar tedavi edilebilirken daha iri yırtılmalarda implant işlemi yapılamayabilir.
Operasyondan kaynaklı kanama meydana gelebilir veya enfeksiyon gelişebilir. Bu komplikasyonlardan kaçınmak için hekimin önerilerine uymak, burna basınç uygulamamak verilen ilaçları kullanmak önem taşır.
İşlem sonrası içtiğiniz sıvıların burnunuzdan geldiğini hissediyorsanız acil olarak tedavinizi yapan hekiminize başvurmanız gerekir. Uzman diş hekimi tarafından obu perforasyon tedavi edilmelidir.
Sinüs lift işlemi açık ve kapalı olmak üzere iki şekilde yapılır. Eğer hastanın implant yapılacak yerinde 4-5 mm. Den fazla kemik varsa, kapalı teknik tercih edilir. Eğer hastada 4 mm. altında kemik varsa, açık teknik yapılır.
Sinüs lifting operasyonunun, uzman ve tecrübeli hekimler tarafından gerçekleştirildiğinde herhangi bir zararı yoktur. Hekiminiz muayeneniz sırasında işlem için uygun olmadığınız sonucuna varırsa, bunu size bildirecek ve alternatif tedavi seçeneklerini anlatacaktır.
Kapalı sinüs lifting işlemi çene kemiğinde 4-5 mm kemik boyu varsa yapılır. Lokal anestezi altında özel osteotom teknikleriyle sinüs tabanı yukarı yükseltilir. Eş zamanlı implantlar da yerleştirilir.
Diş sinüs ameliyatı sonrasında kanama olmaması amacıyla serumla ıslatılan tampon 20 dakika kadar kuvvetlice ısırılmalıdır. Ancak yapılan dikişlerin zarar görmemesi için dikkatli olunmalıdır. Özellikle dudaklar çekiştirilmemelidir. İlk 24 saat içinde tükürülmemelidir. Sert besinlerden ve sıcak yiyeceklerden bir süre uzak durulmalıdır. Günde üç-dört defa tuzlu suyla gargara yapılmalıdır. Doktorun verdiği ilaçlar düzenli olarak kullanılmalıdır. Sıcak banyo, hamam gibi yerlerden iki hafta uzak kalınmalıdır. Ayrıca hapşırmaktan, burnu sertçe temizlemekten kaçınılmalıdır. Hapşırmak zorunda kalırsanız, ağzınız açıkken hapşırmanız greft konulan yere gelen ters basıncı azaltır. İki hafta kadar uçak seyahatinden, su altı dalışlarından kaçınılmalıdır. Bunun yanında sigara içenler bir süre sigarayı bırakmalıdır. Bu, iyileşmenin hızlı olmasına yardımcı olur.