İmplant dişler, çene kemiğinde diş kökü görevini görerek; gülme, konuşabilme, yemek yiyebilmeyi sağlayacak olan protezlerin yapılmasını sağlar.
İmplant uygulaması (yapay diş kökü ekimi), uygun ve doğru koşullar sağlandığı zaman % 90 başarılı olur. İmplant uygulamasının başarısı kesinlikle, hekimin bilgi ve tecrübesine, doğru implant seçimine bağlı olduğu kadar hastanın ağız hijyeni ve bakımıyla da yakından ilişkilidir. İmplant ameliyatından sonraki süreçte, hasta ağız temizliğini düzgün bir şekilde yapmalıdır.
İmplant ve protezlerin üzerinde plak ve diş taşı birikimi, bölgede iltihaba sebep olabilir. Plak ve taş birikiminde implant dişlerin, doğal dişlere göre verdiği cevap daha hızlı ve tehlikelidir. Hasta implantın yabancı bir cisim olduğunu asla unutmamalıdır. İmplant dişlerin bakımı, doğal diş temizliğinden çok fazla farklılık göstermese de implant dişlerin yapay diş kökü olmasından dolayı ağız temizliğine daha çok özen gösterilmelidir. Her gün düzenli olarak en az iki kez uygun yöntemle dişler fırçalanmalıdır. İmplant dişler; diş ipi, ara yüz fırçası, ağız gargaraları ve ağız duşuyla dikkatli ve düzenli bir şekilde temizlenmelidir. Unutmamalıyız ki, diş fırçalama tek başına ağız bakım için yeterli değildir.
Hastalar bilmelidir ki, sigara doğal dişlerin düşmanı olduğu kadar implantın düşmesine sebep olabilir. Hastanın sigarayı günlük tüketme sayısı, implant tedavisinin başarısını ve ağızda kalma süresini de yakından etkiler.
Ağız bakımı, yapılacak olan protezin türüne göre de farklılık gösterebilir. İmplantın ve üzerine yapılacak olan protezin başarısını ve ömrünü uzatmak için doktorunuzun belirttiği gibi ağız bakımı ve temizliği düzenli bir şekilde yapılması büyük fayda sağlayacaktır.
Dikkat çekilmesi gereken bir önemli noktada ağız bakımı kötü olan hastalarda iyi bir ağız hijyenine kavuşmadan hastaya asla implant uygulanmamalıdır. O yüzden implant öncesi gereken tüm tedaviler özellikle dişeti tedavisi mutlaka bitmiş olmalıdır. Sağlıklı günler dilerim…