İmplant tedavilerinde büyük gelişmelere tanık oluyoruz.
Hiç dişi olmayan vakalara, alt ve üst çenelerde dört, altı veya sekiz implant yerleştirerek, kemik hacminde ve boyutunda eksiklik bile varsa çözüm üretilebiliyor.
Bu implant sistemleriyle, konvansiyonel takma dişlerin ve kesim yapılarak yapılan köprü protezlerin yarattığı sorunlar ortadan kalkıyor.
Yeni gelişmelerle çok sayıda implantlara göre daha az sayıda implant kullanılarak, all on four teknolojisi ile, alt ve üst çenede, kemiğin yeterli olduğu bölgelere açılı bir şekilde yerleştirdikten sonra dişler takılabiliyor.
İmplantlar kemiğe osteointegre olduktan sonra sabit dişler teslim ediliyor.
İmplant İçin Kemik Yükseltme İşlemi Gerekebilir
Kemik erimesi olan hastalarda alt çenede bulunan mandibuler sinir, üst çenede lokalize sinüsler, bu bölgelere implant yerleşimine engel olabiliyor. Bundan dolayı, bu bölgelere implant uygulayabilmek için kemik yükseltme işlemi çeşitli tekniklerle yapılabilir. Hastalar ancak bu prosedürden uzun bir süre sonra, implant üstü sabit dişlere sahip oluyor. All on four tekniği ile implant yerleşiminde ileri cerrahi yöntemlere gerek kalmadan, başka cerrahi işleme gerek kalmadan implant üstü sabit protezler yapılabiliyor. Olması gerekenden önce gelişen diş eksikliklerinde, üst çenesinde yeterli kemik olmadığı için implant yaptıramayanlarda, zigoma implantları uygulanıyor. Bu teknik, kemik erimesi aşırı olan yaşlı hastalar için yüz güldürücü olmakta. Zigoma implantları genel anestezi ile yapılan bir tedavidir.
Sedasyon Uygulanabilir
Dental implantlar, yani yapay diş kökleri kemik yükseltme prosedürü uygulanacaksa sedasyon ihtiyacı doğurabiliyor. Normalde İmplant uygulamaları, ağrısız ve kısa süreli işlemlerdir. Diğer diş tedavileri için gereken anestezi fazlasıyla yetmektedir. İmplant yerleştirmek için yapılacak ileri cerrahi işlemlerde sedasyon ile hasta ve hekimin konforu artmaktadır. Kaygı duyan, aşırı korkan, kusma eğilimi olan hastalarda ve uzun sürecek ağrılı işlem ihtimali olan implant hastalarında sedasyon/genel anestezi tercihleri değerlendirilebilir.
Yeterli Kemik Varsa Süre Kısalır
Gerekli filmler çekildikten sonra dijital ölçümler yapılarak yerleşecek implantın eni ve boyuna karar verilir. Bu da implant uygulama açısından süreyi kısaltır. Çene kemikleri yaşa bağlı olarak ya da uzun süre boş kaldığında erir. Bu durum kemik greftleri, split tekniği ya da farklı cerrahiler gerektirir. O zaman süre uzar. Genelde bir implantın alt çene kemiğiyle osteointegre olması iki-üç ay, üst çenede ise üç-dört ay kadar sürmektedir. Fakat implant için gerekli extra cerrahi yapılan vakada bekleme süresi daha uzun olmalıdır. 3 haftada yüklenebilen implantlar da bulunmaktadır.
Dental İmplant Seçimi Önemli
Her yaş grubuna dental implant yapılır mı?
Çocuklar hariç implant her yaşa yapılır.
Kişinin başka sağlık problemi varsa implant yapılır mı?
Detaylı anamnez alınır. Hastanın sahip olduğu tüm hastalıklar not edilir. Gerekirse doktoru ile irtibata geçilir. İmplant yapımına engel olabilecek durumlar sıkı sıkı incelenir. Uygunsa tüm çene implant dahi yapılabilr.
Hangi implantı yaptırmalıyım?
İmplant seçimi kişiye göre değişir. Doktorunuz genel olarak implantın boy, çap, yüzey özellikleri, kemik densitesi, sistemik hastalıkların durumuna göre karar verir. İmplant protez için farklı parçalardan ve bunların oluşmasını sağlayan laboratuvar ürünlerinden oluşmaktadır. Bu parçaların çeşitliliğine göre implant seçmek gerekebilir.
Bu sebepten dental implantların seçiminde uzun süreli başarıları kanıtlanmış, firmanın aksi durumda ulaşılması gereken tüm parça çeşitliliğine sahip, parçaların rahatlıkla temin edilebildiği ürünlere sahip olmasına dikkat edilmelidir. Bu bir ekip işidir.
İmplant Hiç Dişi Olmayan Hastaları Hareketli Protezden Kurtarıyor
Dental implantların ortaya çıkışı, hastaların sevmeyerek, zorlanarak kullandığı hareketli protezlerden kurtulmasına ve full dişsiz durumlarda dahi sabit protezlere sahip olmasına olanak tanımaktadır. İmplant cerrahisi eski yıllarda hastaların sorguladığı, emin olamadığı tedavi yöntemiydi. Ancak bilimsel çalışmalar ve yüksek memnuniyet oranı ile implant uygulaması en çok tercih edilen tedavi yöntemine dönüşmüştür. Uygulama süresinin kısa olması, sabit protez kullanımı en büyük seçim etkenlerindendir. İmplant başarısı doğru kemik, doğru implant seçimi, doğru teknisyen, doğru laboratuar, doğru hijyen kuralları, doğru dişhekimi seçimi gibi sayısız faktöre bağlıdır. Dental implant cerrahisi ve protez seçenekleri, yoğun bilimsel araştırmalar ile sürekli olarak ilerleme kaydetmektir.
Full İmplant Full Dişsiz Ağza nasıl Uygulanır?
Full implant uygulamadan önce panoramik veya tomografi istenir. Hastanın sistemik rahatsızlıkları, kullandığı ilaçlar öğrenilir. Çenelerin kapanış şekli, kemik yeterliliği, dişeti biyotipi, anatomik komşuluklar değerlendirilir. Hastaya tedavi şekli, seçilen protezin detayları, materyal özellikleri hakkında bilgi verilir. Full implant tedavisinde hastaya kaç adet implant uygulanacağı, seçilen protezin sabit mi hareketli mi olacağı anlatılır.
implant üstü sabit protezler en konforlu tedavi şekli olmasına rağmen bazen implant üstü hareketli protezler de seçilebilir. Full dişsiz ağızlarda en az ikişer olmak üzere alt ve üst çeneye yerleştirilen implantların üzerine yapılan protezlerde memnuniyet oranı çok yüksektir. Genel olarak ağız içinde yapılacak ilk işlem, alt ve üst çeneye 2 ila 4 uygulamasıdır. Sonrasında ise herkesin bildiği çıtçıtlı olarak da bilinen protezler üretilir. Bu özel materyallerden yapılan protezler hassas tutucular yardımıyla implantlara sıkıca tutunurlar. Böylece hasta, kolay kolay çıkmayan protez yalnızca istediği durumlarda protezi ağzından çıkarabilir.
Çıtçıtlı protezleri istemeyen, sabit protez kullanmak isteyen hastalarda ise her çeneye 4, 6 veya 8 adet implant (alt ve üst çenelerine toplamda 8- 12-16 adet implant ) yapılır. Bu işlemden sonra, çıkmayan sabit protezlerin üretilip implantlar üzerine yerleşmesi sağlanır.
Full İmplant Tedavisinin Avantajları
Full implant tedavisi; tedavi sonrası hastalardan alınan geri bildirime göre oldukça konforlu, uzun ömürlü, kullanımı kolay ,son derece modern, bir tedavidir.
Uygulanan implantların kullanım ömrü, iyi bakarsa ve rutin kontrolleri aksatmazsa çok uzun ömürlüdür. Sonuç olarak uzun vadede, geleneksel diş tedavilerine göre full implant tedavisi, çok daha ekonomiktir, kemik korunur.
Full implant uygulamaları , takıp çıkarmalı tüm eski sistem protezlere göre ve çok fonksiyoneldir ve estetik olarak da hastaların tüm isteklerini karşılar. Bu sebeple son yıllarda birçok hastanın ilk tercihi haline gelmiştir.