Diş eti hastalığı (periodontal hastalık) nedir?
Periodontal hastalıklar: dişetlerini ve dişleri destekleyen dokuları etkileyen iltihabi hastalıklardır. Erken dönemde teşhis edildiğinde kolay bir şekilde tedavi edilebilen dişeti hastalıkları: tedaviye geç kalındığında, diş kayıplarının %70’inden sorumludur.
Gingivitis nedir?
Gingivitis periodontal hastalığın erken dönemidir. Bu dönemde dişetleri kanamalı, kırmızı ve hacim olarak büyümüştür. Tedavi edilmezse hastalık: dişetinde ve dişleri destekleyen alveol kemiğinde geriye dönüşsüz hasar oluşturarak periodontitise dönüşür.
Periodontitis nedir?
Periodontitis periodontal hastalıkların daha ilerlemiş bir safhasıdır, diş dokularının iltihaplanmasıdır. Periodontiste: periodontal lifler, kemik, kök ve dişetini örten sement dokusu iltihaplanır. Diş-dişeti arasında “periodontal cep” oluşur. Periodontal cep arasından ilerleyen enfeksiyon, hastalığın ilerlemesini kolaylaştırır. Hastalık ilerledikçe alveol kemiğinde de hasar oluşur, dişler sallanmaya başlar, hatta diş çekime gidebilir.
Diş eti hastalığının belirtileri nelerdir?
• Diş fırçalama sırasında kanayan, kırmızı, şiş ve hassas, dişlerden kolaylıkla ayrılabilen, uzaklaşan dişetleri
• Diş-dişeti birleşim yerlerinden iltihabi akıntı
• Sallanan veya giderek birbirinden uzaklaşan dişler (dişler arasında aralıkların oluşması veya mevcut aralıkların artması)
• Isırma sırasında alt ve üst dişler arasındaki ilişkilerin değişmesi
• Protez uyumlarında değişiklik, bozulma
• Sürekli kötü ağız kokusu
• Bununla beraber, periodontal hastalık hiç bir bulgu vermeden de ileri safhalara ulaşabilir. Bu nedenle düzenli aralıklarla diş hekimine gitmek son derece önemlidir.
Diş eti hastalığının nedeni nedir?
Diş eti hastalığının en önemli nedeni: dişler fırçalanmadığında 4-12 saat içerisinde dişlerin üzerinde biriken, renksiz, yapışkan, tırnakla sıyırdığımızda kolayca dişten ayrılan bir tabaka olan “bakteriyel diş plağı” dır. Günlük fırçalama ve diş ipi kullanımının yetersiz olduğu durumlarda plak etkin bir şekilde dişlerden uzaklaştırılamaz, diş taşı veya tartar olarak bilinen yapıya dönüşür. Dişetlerinin çevresinde biriken diş taşı periodontal cep oluşumuna neden olur. Böylece bakteri ve ürünlerinin daha derin dokulara ilerlemesi kolaylaşır. Hastalık tedavi edilmeden bırakılırsa sonunda dişler sallanır ve çekimleri bile gerekebilir. Diş eti hastalıklarının önlenmesi veya tedavisi; doğal dişlerin korunması, daha rahat çiğnemenin ve daha iyi bir sindirimin sağlanmasına yardımcı olur.
Diş eti hastalığı nasıl önlenir?
Ağız-diş sağlığını korumak için dişler günde 2 kez doğru şekilde fırçalanmalı ve günde 1 kez diş arayüz temizliği için diş ipi kullanılmalıdır. Diş fırçası, diş ipliği veya diğer temizlik araçları ile ulaşılamayan bölgelerin bir diş hekimi tarafından değerlendirilmesi, dolayısıyla diş hekimine düzenli aralıklarla gidilmesi de aynı derecede önemlidir.
Doğru diş fırçalama nasıl yapılmalıdır?
Dişleri fırçalamak ağız-diş sağlığı açısından önemlidir. Ancak fırçalama ve temizlik işlemlerinin doğru şekilde yapılması gerekir. Kişinin yapması gereken dişlerin tüm yüzeylerini ve diş-dişeti birleşim bölgelerini kahvaltı sonrası ve gece yatmadan önce fırçalamasıdır. Diş fırçası dairesel hareketlerle kullanılmalı, diş-dişeti birleşim yerlerine muhakkak temas etmelidir. Dairesel hareketlerle dişetlerini ve dişleri fırçalama işlemi dişlerin tüm yüzeylerinde tekrarlanmalıdır.
Diş fırçalarken nasıl fırça kullanılmalı?
Diş fırçasının çoğu zaman yumuşak olması tercih edilir. Fırçadaki kıl sayısı ne kadar fazla olursa temizlenen yüzey alanı o kadar artar. Fırça kılları mümkünse naylon tercih edilmemelidir.
Diş Eti hastalıkları diş eti çekilmesine nasıl sebep olur?
Diş etinin içerisinde oluşan iltihap dişi çevreleyen kemik dokusunda erime meydana getirir. Kemik desteği kaybolan dişeti dokusu normal konumundan bir miktar aşağı çekilerek kök yüzeyinin açığa çıkmasına yol açar.
Diş eti hastalıklarının tedavisi nedir?
Dişeti hastalığında erken döneminde tedavi, dişler üzerindeki eklentilerin (plak ve diş taşı) uzaklaştırılması ve kök yüzey düzlemesidir. Bu işlem dişetinde iltihaba neden olan bakteri ve irritanların uzaklaştırılmasını sağlar. Genellikle bu tedavi sonucunda hareketli dişeti tekrar dişe adapte olur. Büyümüş dişetleri normal boyutuna dönmeye başlar. Dişeti cebi azalarak normal dişeti aralığı sağlanır.
Diş eti küretajı nedir?
Dişeti hastalığının derin dokulara ilerlediği durumda periodontal cebin içindeki bakteri artıklarını ve tartarı elimine etmek için cep içerisinin kazınarak temizlenmesi işlemidir. Küretajla birlikte kök yüzey düzlemesi de yapılarak kök yüzeyi kaygan hale getirilir. Böylelikle kök yüzeyine irritanların birikimi önlenmiş olur.
Diş eti flep operasyonu nedir?
Dişeti hastalığı diş dokularının çok derinine ilerlediğinde dişeti dokusunu kaldırarak bölgenin temizlenmesi gerekir. Aksi halde yeterli temizlik mümkün olmamaktadır. Dişeti dokusu lokal anestezi altında uyuşturularak kaldırılır, oluşan iltihabi dokular, bakteri artıkları ve tartar küretler yardımıyla kazınarak temizlenir ve dişetine dikiş atılarak geri kapatılır.
Diş eti operasyon sonrasında nelere dikkat etmeliyim?
Yediklerinize dikkat etmeli ve sert besinlerden uzak durmalısınız. Operasyon bölgesinin temiz tutulması çok önemlidir.
Diş Eti tedavisi sürecinde sigara kullanabilir miyim?
Sigara kullanımı kan damarlarına olumsuz etki ederek, bölgenin kan yoluyla beslenmesini bozar. Tedavi edilen alanda yeni doku oluşumu, bölgenin kan yoluyla beslenmesiyle mümkündür. Operasyon öncesinde ve sonrasındaki bir haftalık iyileşme sürecinde olabildiğince sigaradan uzak durmak gerekir.
Diş eti operasyonundan sonra dikiş atılır mı, dikiş olursa kaç gün sonra alınır?
Diş eti operasyonlarından sonra genellikle dikiş atılır ve dikişler operasyondan bir hafta sonra alınır. Kendiliğinden eriyen dikiş bile kullanılsa 1 hafta sonra kontrole gidilmelidir.
Periodontal tedavi (dişeti tedavisi) sonrası diş hekimine ne sıklıkla gitmek gerekir?
Periodontal tedavi sonrası hekimin uygun gördüğü aralıklarla kontrollere devam etmek gerekir. Hastalık tamamen iyileştiğinde ise rutin bakımları uygulamak ve 6 ayda bir diş hekimi kontrollerine devam etmek önemlidir.