ÇOCUK DİŞ HEKİMLİĞİ


PEDODONTİ (ÇOCUK DİŞ HEKİMLİĞİ)

0-13 yaş grubu çocukların süt ve daimi dişlerinin sağlıklı olarak korunmasını, çürük, travma, kalıtımsal  ve benzeri etkenlerin bu dişlerde oluşturduğu sorunların giderilmesini  amaçlayan bir diş hekimliği ana dalıdır. Pedodonti, bebeklik çağından itibaren çocukların ağız-diş sağlığını ve çene-yüz bölgesi gelişimini takip ve tedavi eder ve koruyucu önlemleri alır. Diş hekimliğinin bu dalında uzmanlaşan hekimlere pedodontist denilmektedir.

Çocuğumu Ne Zaman Pedodontiste Götürmeliyim?

Dünya Sağlık Örgütü ve Amerikan Pediatrik Diş Hekimleri Birliğine göre bebeğinizin ilk diş muayenesine genellikle 6 ay ? 1 yaş arasında gitmelerini önermektedir. Çocuk diş hekimlerinin öncelikli görevi; çocuklarınızı diş çürüklerinden korumaktır. Erken yaşta yapılan bu ilk muayenedeki amaç; sizlere bebeğinizin dişlerinin çürümesini önlemek için neler yapmanız gerektiğini göstermek ve düzenli aralıklarla sizi kontrollere çağırarak çocuğunuzun diş sağlığını kontrol etmektir.

Çocuk Diş Hekimi Muayenesinden Önce Anne Ve Baba Nelere Dikkat Etmelidir?

Ebeveynler tedavi öncesinde çocuklarına “korkma, hiç acımayacak” gibi cümleler kurmamalıdır. Bu tür cümleler çocukların bilinçaltında acıyabileceği fikrini doğurabilir. Asla çocukları cezalandırmak veya korkutmak için diş hekimliği ile örnek vermeyin. ?Yemeğini yemezsen, sütünü içmezsen vb. seni dişçiye götürürüm! Sana iğne yaptırırım! Kerpetenle dişini çekerler! vb. örnekler asla vermeyin. Çocuğunuza geçmişteki diş hekimi ile olan iyi veya kötü deneyimlerinizden bahsetmemeniz daha yararlı olacaktır. Çocuğunuza diş randevusundan sonra hediye ile ödüllendirmeyin veya tedavisini yaptırması için böyle bir vaatte bulunmayın. Çünkü ödüllendirme çocuğunuzun işlemi zor bir işlem olarak algılamasına neden olabilir.

Çocuk Diş Hekimini İlk Ziyaretinde Neler Yapılabilir?

İlk diş muayenesinde çocuk diş doktorlarının amacı; ayna ve ışık yardımıyla çocukların tüm dişlerine bakmak, var olan sorunları ve tedavi alternatiflerini ebeveyn ile paylaşmaktır. En önemli konulardan birisi olan beslenme ve koruyucu uygulamalar hakkında ebeveynler bilgilendirilir. Pedodontistler ilk diş muayenesinde canı yanmayan hatta oynanan oyunlar sayesinde çocuğunuzu diş hekimine alıştırır. Pedodontistlerin bu yaklaşımı çocuğunuzun diş hekimi fobisini kırmasına yardımcı olur.

Çocuğumu Tedavi Seanslarına Getirirken Neler Yapmalıyım?

Çocuğunuzun tedavi randevularına özellikle anne ve babasının getirmesi gerekmektedir. Çocuğunuzu tedavi randevusuna aksi söylenmediği sürece mutlaka tok getirmekte fayda vardır. Diş tedavilerini çok uyumlu olarak yaptıran çocuklar, yoruldukları ve/veya sıkıldıkları zaman bir anda çok uyumsuz olabilirler. Bu durum, sonraki randevularını da olumsuz yönde etkileyebilir. Bu nedenle çocuklarınıza ve hekiminize daha çok işlem yapılması yönünde ısrar etmeyin. Çocuğunuz tedavi olurken ona ?acıyor mu? yoruldun mu?? gibi motivasyonlarını bozabilecek sorular yöneltmeyin.

Bebeğimin Dişleri Çıkmaya Başladı Neler Yapmalıyım? Nelere Dikkat Etmeliyim?

Bebeğinizi emzirerek uyutmayınız. Dişlerini ıslak bir  bezle temizledikten sonra uyutunuz. Bebeğinizi şekerli, ballı süt karışımı ile dolu bir biberonla kesinlikle uyutmayınız .Bebeğinizi, biberondaki mamayı bitirmeye zorlamayınız. Bu yaklaşım, çocuğun kusmasına yol açabilir. Biberonla besleme söz konusu ise sıcaklığını kontrol etmek gerekçesi ile biberonu kendi ağzınıza sokmayınız. Çünkü sizin ağzınızdaki bakteriler/flora çocuğunuza geçebilir. Çocuklar için oldukça yararlı olan ev yapımı katkısız ve doğal meyve suları biberona doldurularak sürekli verildiğinde  diş çürüklerine yol açabilir .Çocuk 1 yaşına geldiğinde, emzirme ve biberon kullanımını terk etmekte ve sıvı gıdaları bardakla içmeye alıştırmakta fayda vardır. Çıkan dişler sürekli biberon kullanımından etkilenebilir. Diş ve damak yapısı ortodontik tedaviye ihtiyaç duyacak bozukluklara uğrayabilir. Çocuğunuzun dişlerini sadece diş fırçasıyla temizleyiniz. Süt dişlerinin tümü sürene kadar (2,5-3 yaş) ağız bakımında ona yardımcı olunuz.

Süt Dişleri Neden Önemlidir? Nasıl Olsa Dişerin Altında Yeni Diş Gelmeyecek Mi?

Süt dişleri alt ve üst çenede 10’ar tane olmak üzere toplam 20 tanedir. Süt dişlerinin birinci görevi çocuğun beslenmesini sağlamaktır.  Ayrıca konuşmanın düzgün gelişimi de süt dişlerinin varlığına bağlıdır. Süt  dişlerinin görevi, kapladıkları alanı kendilerinin yerine gelecek olan kalıcı yani daimi dişler için korumak ve kalıcı diş sürerken ona rehberlik yapmaktır. Süt dişi erken çekildiği zaman bu doğal yer tutuculuk fonksiyonu da ortadan kalkmaktadır. Çocuk diş hekimliğinin birinci amacı, dişsel sorunların oluşmasını engelleyecek  önlemleri almak ve çocukları çürüksüz bir geleceğe yönlendirmektir. Bu amaçla uygulanan işlemlere Koruyucu Diş hekimliği Uygulamaları denir.

Kliniğinizde Uygulanan İşlemler İşlemler Nelerdir?

Koruyucu Uygulamalar olan fissür örtücü (fissur sealant) ve Flor uygulamaları, Diş çürüğü tedavisi, travma tedavileri ve koruyucu ortodontik tedavi (tel tedavisi) kliniğimizde yapılmaktadır.

Fissür örtücü nedir?

Fissür örtücü uygulaması azı dişlerinin çiğneyici yüzeylerinin girinti-çıkıntı ve oluklarının akışkan bir dolgu maddesi ile örtüldüğü koruyucu bir diş tedavisidir. Bu uygulamasının amacı azı dişlerinin çürüğe elverişli olan girinti ve oluklarında besin birikimesini önlemek, bu yüzeyleri daha kolay fırçalanır hale getirmek ve çürük riskini minimuma indirmektir.

Fissür Örtücü Mü Yoksa Flor Mu Daha Önemli?

İkisi de farklı yönlerden çürükten korunmamıza yardım eden ve birbirini tamamlayan koruyucu uygulamalardır. Biri için daha önemli demek oldukça zordur. Bundan dolayı da hangi uygulama gerekli ise o uygulama yapılmalıdır. Bu konuda pedodonti uzmanımız sizlere yardımcı olacaktır.

Tüm Çocuklara Fissür Örtücü Yapılmalı Mı?

Çürük risk bölgeleri olarak gördüğümüz fissürlerin örtülerek çürük oluşumunun önlenmesi, diş sağlığının şansa bırakmamak açısından önemli. Bundan dolayı ilk süren daimi azı dişi olan 6 numaralı dişler başta olmak üzere fissür örtücü uygulaması tüm çocuklara yapılmalıdır.

Fissür Örtücü Pahalı Bir Uygulama Mıdır?

Yetişkinlerde yapılan dolguya göre daha ekonomiktir. Dolguya neden olacak bir çürükten kaçınmanıza yardımcı olacağı için ilerde daha pahalı uygulamalara neden olacak sorunlardan korunmanıza yardımcı olacaktır. Fissür örtücü uygulaması yapılmazsa çocuğunuzun azı dişlerindeki çürük oluşmaya elverişli yüzeyler koruma altına alınmamış olur. Böylece ağızda en uzun süreyi geçiren süt dişleri olan azı dişleri çürük tehdidi altında kalır.

Fissür Örtücü Kolay Bir İşlem Midir?

Fissür örtücülerin yapımı oldukça kolaydır. Fissür örtücü yapımı çocuğun hekimi ile uyumuna bağlı olarak 3-5 dakikada içerisinde yapılabilir.

Flor Uygulamasının Amacı Nedir?

Diş dokusunun en sert yapı taşı olan mineyi flor ile güçlendirerek diş yapısını çürüklere karşı daha dirençli hale getirmek amaçlanır. Bundan dolayı dişin tüm yüzeylerine uygulanır.

Flor Jel Kimyasal Mıdır, Yan Etkisi Var Mı?

Doğru şekilde uyguladığında hiçbir yan etkisi yoktur.

Flor Jel Uygulaması Ne Kadar Süre Etkilidir?

Flor jel uygulaması çocuğunuzun bulunduğu çürük risk grubuna göre 4 ile 6 ay etkilidir. Bu sürelerin sonunda tekrarlanması gerekir. Böylece belli bir süre sonunda, her yeni gelen diş gurubuna gerekli miktarda flor depolanmış olacaktır.

Flor Uygulaması Nasıl Yapılır?

Flor jel uygulamasında, özel olarak hazırlanmış flor preparatlarını tükürükten arındırılmış diş yüzeylerine özel fırçası yardımıyla sürülür. Yada özel plastik kaşıkların içerisine konulan flor jel çocuğunuzun ağzına rahatlıkla uygulanır.

Flor Uygulaması Ne Kadar Sürer?

Flor uygulaması yaklaşık 5 dakika süren oldukça basit bir koruyucu tedavidir.

Flor Jel Uygulaması Sonrasında Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Flor uygulaması sonrasında 1 saat süre ile hiçbir şey yenilip içilmemelidir. 24 saat ise süt ve süt ürünleri tüketilmemelidir. Dondurma ve çikolata tüketilmemelidir. Süt ve süt ürünlerinin içilmeme nedeni flor uygulamasının etkinliğini azalmasından dolayıdır yoksa çocuğa zarar vermez.


Whatsapp
İnstagram
Hemen Ara
Yol Tarifi