Ağız, Diş Ve Çene Cerrahisi Nedir?


Ağız, diş ve çene cerrahisi, ağız, diş ve çeneyle ilgili cerrahi müdahalelerin yapılmasını içeren bir uzmanlık dalıdır. Bu cerrahi uzmanlık alanı, ağız, diş ve çene bölgesindeki çeşitli rahatsızlıkları teşhis etme, tedavi etme ve düzeltme amacıyla uygulanır.

Ağız, diş ve çene cerrahisi uzmanları, genel olarak aşağıdaki konularda uzmanlaşmışlardır:

Diş çekimi: Dişlerin çekilmesi gerektiğinde, cerrahi işlemle çekim yapılabilir. Bunlar, çürümüş, kırık, iltihaplı veya sıkışmış dişler olabilir.

Çene cerrahisi: Çene deformiteleri, çene eklemi bozuklukları, çene kistleri veya tümörleri gibi çeneyle ilgili problemlerin cerrahi tedavisini kapsar.

İmplant cerrahisi: Diş kaybı durumunda, yapay diş köklerinin çene kemiğine yerleştirilmesini içeren işlemler.

Yüz travmaları: Kaza, spor yaralanmaları veya diğer travmatik olaylar sonucunda oluşan yüz kırıklarının onarılması ve yüz yumuşak dokularının cerrahi tedavisi.

Oral ve maksillofasiyal patoloji: Ağız, diş ve çene bölgesindeki tümörlerin tanı ve tedavisi, oral kanserlerin cerrahi müdahalesi gibi hastalıkların incelenmesi ve tedavi edilmesi.

Estetik cerrahi: Yüz bölgesindeki estetik amaçlı müdahaleler, çene kapanış bozukluklarının tedavisini kapsar.

Bu tür cerrahi girişimler genellikle lokal anestezi altında yapılır, ancak bazı durumlarda genel anestezi gerekebilir. Cerrahi müdahalelerin çoğu klinik ortamlarda gerçekleştirilirken, bazı daha karmaşık durumlarda hastanede ameliyat yapılabilir.


Ağız, diş ve çene cerrahisi ile diş hekimliği arasında bazı farklılıklar vardır. İşte bu iki alanda farklılıkları açıklayan bazı temel noktalar:

Eğitim ve uzmanlık alanları: Diş hekimliği, genel olarak ağız sağlığının korunması, diş hastalıklarının teşhis ve tedavisiyle ilgilenir. Diş hekimleri, genel diş sağlığı hizmetleri sunar, dişleri muayene eder, diş çürüklerini tedavi eder, diş dolguları yapar ve dişleri çeker. Diş hekimleri, ağız ve diş sağlığı konularında genel bir eğitim alır ve uzmanlaşma alanlarına göre farklılık gösterebilir.

Ağız, diş ve çene cerrahisi ise diş hekimliğinin bir uzmanlık alanıdır. Ağız, diş ve çene cerrahları, daha karmaşık diş cerrahisi prosedürleri gerçekleştirirler. Bunlar arasında diş implantları, çene rekonstrüksiyonu, diş çekimi, kist ve tümör cerrahisi, çene kırıklarının onarımı, dudak ve damak yarıklarının düzeltilmesi gibi cerrahi işlemler bulunur. Ağız, diş ve çene cerrahları, genel diş hekimliği eğitiminin ardından ek bir cerrahi eğitim alırlar ve bu alanda uzmanlaşırlar.

Kapsam: Diş hekimliği genel olarak dişlerin ve diş etlerinin sağlığına odaklanırken, ağız, diş ve çene cerrahisi daha geniş bir yelpazede işlemler yapar. Ağız, diş ve çene cerrahları, diş cerrahisi dışında ağız içi yumuşak dokuların tedavisi, çene ve çene eklemi problemlerinin tedavisi, çene kisti ve tümörlerinin cerrahi çıkarılması gibi alanlarda da uzmandırlar.

Anestezi ve cerrahi yetkinlik: Ağız, diş ve çene cerrahisi, genellikle cerrahi müdahalelerin gerektiği daha karmaşık işlemleri içerir. Bu nedenle, ağız, diş ve çene cerrahları, cerrahi prosedürlerin yapılması ve hastaların rahatlığı için genellikle genel anestezi veya sedasyon gibi ileri düzeyde anesteziyi tercihedebilirler. Diş hekimleri ise daha yaygın olan diş çekimleri ve dolgular gibi işlemlerde genellikle lokal anestezi kullanırlar.


Whatsapp
İnstagram
Hemen Ara
Yol Tarifi