Yirmi yaş dişlerim gömülüyse ne olur?
Doğru endikasyon, işlemi yapacak olan uzman hekim seçimi, doğru çekim teknikleri ile yapılan yirmi yaş diş ameliyatları sonrası hastalar minimum ağrı ve şikayetle bu süreci atlatabileceğinden korkmalarına gerek yoktur.
20 yaş dişleri bazen sadece takip gerektirir, enfeksiyon varsa normal ya da ameliyatla çekilir.
20 Yaş Çekim Sonrası Neler Yapmalıyım?
Herkesin neredeyse en az bir kere 20 yaş dişi sorun olmaktadır. 20 yaş diş sorunlarında mutlaka film ve klinik muayene ile dişhekiminizin değerlendirmesi gerekir.
20’lik diş çekimleri kimi hastalar için çok kolay olurken kimi hastalar için de neredeyse bir çileye dönüşebiliyor.
20 yaş dişlerini çekimleri, ameliyatları gibi şeylerden ziyade; çekimden sonra ortaya çıkan sorun yani komplikasyonlar ve çözümleri üzerinde durmak gerekir. 20 ‘lik diş çekimi sonrası şişlik, ağrı, kanama, uyuşukluk ve alveolit benzeri şeyler olabilir.
20 ‘lik Diş Çekimi Sonrası Şişlik
Şişlik yapılan kesi ve kemik içeren operasyonlarda beklenilen bir şey olmasından kaynaklı normal karşılanır.
20 yaş diş operasyonunun ardından oluşabilecek şişlik genelde iki kategoride incelenir;
Birincisi ödeme bağlı şişlik iken ikincisi enfeksiyona bağlı şişliktir.
Ödeme Bağlı Şişlik
Genellikle alt 20 yaş dişlerin çekimleri sonrasında görülür. Bölgedeki kemik yapısı sert olduğundan özellikle kemik kaldırmalı operasyonlarda doğal olarak bölgede şişlik oluşur.
Ödeme bağlı şişlik diş çekimini takip eden 3. Günde en üst seviyeye ulaşır ve sonrasında iner.
Şişliğin en az olması için çekimi takiben düzenli soğuk uygulaması yapılmalıdır. İlk 24 saat buz uygulaması ödeme bağlı şişliği en az seviyede tutmaya yardımcı olacaktır.
Enfeksiyona Bağlı Şişlik : Çekim bölgesinin bir şekilde enfekte olması sonucu oluşan şişliktir. Ödeme bağlı şişlikten farkı diş çekimi sonrası şiddetli ağrı başlamasıdır. Ağrıyla birlikte şişlik de artar. İlerleyen durumlarda bölgede kızarıklık, ateş hissedilir.
Enfeksiyona bağlı şişliklerde izlenmesi gereken yol tekrar diş hekimine başvurmaktır. Duruma göre diş hekimi 20 yaş dişin çekildiği bölgeye pansuman yapabilir, gerekirse antibiyotik ve ağrı kesici ilaçlarla destekleyebilir.
20 yaş dişi çekimi sonrası bölgeyi enfeksiyondan korumak için diş çekimi sonrası diş hekiminin dediklerine dikkat edilerek harfiyen uymak gerekir. Hekimin dediklerine uymak, alkol ve sigara kullanmamak, çalkalama yapmamak, tükürmemek ve ağız hijyenine dikkat etmek çekim bölgesini enfeksiyondan koruyacaktır.
20 ‘lik Diş Çekimi Sonrası İltihap ve Apse
İltihap mekanizması; vücudun savunma hücreleri enfeksiyon bölgesinde toplanarak mikroorganizmaları parçalamaya çalışırlar. Bu yoğun savunma refleksi şişlik olarak görülür. Eğer çekim bölgesindeki enfeksiyon vücudun başa çıkamayacağı kadar büyükse, vücut bu enfeksiyonu dışarı atmaya çalışır. Bu da apsedir.
20 yaş operasyonu ardından oluşan akıntı, kötü koku, şişliğin değişik nedenleri olabilir. Örnek verecek olursak akut enfeksiyonlu bir dişin çekimi, çekim bölgesindeki enfeksiyonun hızlıca çevreye yayılmasına sebep olabileceğinden bir apseleşmeye neden olabilir.
Bundan kaynaklı akut haldeki iltihaplanmaları kronik hale gelene kadar beklemek gerekir. Bu işlem bir antibiyotik gerektirebilir.
20 yaş operasyonu ardından hastanın o bölgeye temiz bakmaması, ağız hijyenine dikkat etmemesi iltihap sebep olabilir. Hastanın sigara ve alkol tüketmesi iltihabı arttırır. Diş çekimi sonrası çekim bölgesinin temiz tutulması gerekir. 20 yaş operasyonundan bir gün sonra fırçalama, gargara yapılabilir, gıda artığı kaçmaması için dikkat edilmelidir. Bazen de derin ve uygun olmayan kesiler, sert hareketler, kemik ve diş eti dokusunun aşırı zorlanması 20’lik dişinin çekimi sonrasında iltihap ve apseyi tetikleyebilir.
20’lik dişinin çekimi sonrasında iltihap ve apse oluşumu başlar başlamaz en kısa sürede diş hekiminize başvurmanız gerekir. Enfeksiyonu azaltmak ve hastayı rahatlatmak adına pansuman yapılabilir. Ağrı kesici ve antibiyotikle de tedavi desteklenebilir.
20 ‘lik Diş Çekimi Sonrası Kanama
Kanama, eğer kişide bir kanama problemi yoksa basitçe çözülebilen bir durumdur.
Diş çekiminden sonra ağızdaki pamuk 30-40 dk boyunca ısırılmalı, sonra atılıp yerine başka bir şey koyulmamalı ve çekimi takip eden 24 saat boyunca asla tükürme, çalkalama, gargara yapılmamalıdır.
20 yaş dişlerinin çekimi sonrasındaki kanama problemi çoğunlukla iyi bir tampon ile çözülür.
Bu önemli şeylere çoğu hasta tarafından dikkat edilmemektedir, bazen hekimler de bu direktifleri hastalarına iyi anlatamamaktadır.
Diş çekimini takiben çalkalamak çok zararlıdır. Yara yerinin bozulmasına, tekrar kanamasına ve iyileşme sürecinin başlamasına engel olarak enfeksiyonlara sebep olmaktadır.
20 ‘lik Diş Çekimi Sonrası Alveolit
Alveolit, basitçe iyileşme sürecine giremeyen kemiğin iltihaplanmaya başlamasıdır.
İyileşme sürecinin başlamamasının sebepleri hasta ve sistemik durumu kaynaklı olabilir. Hasta ağız hijyenine dikkat etmiyordur, sigara kullanıyordur, yara yerindeki pıhtıyı bozacak şekilde çalkalıyor olabilir. Hastanın anemik olması ,sahip olduğu kronik rahatsızlıklar, kan değerlerindeki anormallikler yara iyileşmesini bozabilir.
20 yaş diş çekimi sonrası alveolit daha çok alt çenede görülmektedir.
Alveolitin semptomları ise, hastanın o bölgesinde geçmeyen zonklama tarzı ağrısı olur. Ağızda geçemeyen tat bozukluğu, şiddetli koku ve kemik çıkıntısı beyaz beyaz görünür.
Alveolitin tek çözümü diş hekimi müdahalesidir. Yara yerinin ağrısının azalması ve kapanması adına 20 yaş dişinin çekildiği yere kendi kendine eriyen ilaçlar konabilir.
Bölgenin tekrar kanlanması ve böylece pıhtının oluşarak dişi iyileştirmesi için hafifçe kanatarak tampon yapılması da iyileşmeyi hızlandıran bir faktördür.
Alveolit zor ve tedavisi görece uzun bir durumdur. Her gün pansuman yapmak gerekir.
Antibiyotik ve ağrı kesiciler alveolite etki etmezler. Ağrı kesiciler bazen çok az rahatlama sağlayabilir.
20 ‘lik Diş Çekimi Sonrası Uyuşukluk Kalması
Bazen o bölgedeki ödeme bağlı olarak hafif bir uyuşukluk olabilir. Bunu sinir yaralanmasına bağlı uyuşuklukla karıştırmamak gerekir. Ödeme bağlı olan hemen geçer. Diğeri kısa sürede geçmez.
Parestezi yeri uyuşukluk mandibuler sinirin kökle yakın ilişki de olmasından kaynaklanır.
Normalde, çene kemiği içerisinden geçen sinir dişlerin köklerine bayağı uzaktır ancak bazı 20 yaş dişlerinde bu sinir dişin köklerine o kadar yaklaşır ki dişi çekmek mümkün olmayabilir. Bunun sebebi 20 yaş dişin olduğu bölgede sinir dokusuna ait kanalın farklı varyasyon göstermesidir.
20 yaş dişinin çekimi sonucunda bölgede uyuşukluk kalma ihtimali olup olmadığı ancak röntgen görüntüsü ile anlaşılabilir.
Diş çekimini takiben oluşan uyuşukluk, sinir dokusunun aldığı zarara göre çok kısa zamanda geçebileceği gibi bazen iyileşmesi ayları bulmakta hatta bazen hiç iyileşmemektedir. Bu durumda hastanın etkilenen tarafta alt çenesi uyuşuk kalmaktadır.
Diş çekimini takiben, anesteziye bağlı uyuşukluk hissi 12 saat sonrasında hala geçmemişse hemen bir diş hekimine başvurmak gerekir.
Sinir yaralanmasının derecesine bağlı olarak B vitamin takviyeleriyle. Soft lazer uygulamalarıyla iyileşme beklenebilir. Sürekli kontrol altında iyileşmenin olup olmadığı takip edilmelidir.